Pravilnik o kolačićima

Pravilnik o kolačićima

Zakonom o elektroničkim komunikacijama (Službeno glasilo br. 109/2012), ZEKom-1 u pravni sustav uvodi pravila o korištenju kolačića i sličnih tehnologija za pohranu informacija ili pristup informacijama pohranjenim na računalima, tabletima ili mobilnim uređajima korisnika.

Naša web stranica u preglednik vašeg računala može postaviti takozvani „kolačić“.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje nam daju informacije o tome koliko puta korisnik posjećuje našu stranicu i koji pregledava. Kolačići nisu štetni i uvijek su vremenski ograničeni. Sami kolačići ne sadrže nikakve podatke koji bi omogućili identifikaciju pojedinca. Uvijek imate mogućnost da prihvatite ili odbijete kolačiće. Većina internetskih preglednika automatski prihvaća kolačiće, što možete promijeniti u postavkama tako da vaše računalo odbija kolačiće ili da dobijete upozorenje prije same pohrane kolačića.

Zašto su kolačići potrebni?

Od bitne su važnosti za pružanje online usluga prilagođenih korisnicima. Pomoću kolačića interakcija između web korisnika i web stranice brža je i lakša. Pomoću kolačića web stranica pamti želje, interese i iskustva pojedinca, čime štedi vrijeme, a pregledavanje čini učinkovitijim i jednostavnijim.

Nužno potrebni kolačići

Riječ je o kolačićima koji su nužni za ispravno funkcioniranje web stranice, a bez njih prijenos poruke u komunikacijskoj mreži ne bi bio moguć. Ovi kolačići pružaju jednostavne online usluge, bolje korisničko iskustvo i ne zahtijevaju privolu.

 Google Analytics

Naša web stranica koristi Google Analytics, uslugu internetske analitike koju omogućuje i pruža Google. Google Analytics koristi kolačiće za analizu načina na koji korisnici koriste web stranicu. Informacije dobivene pomoću kolačića o vašem korištenju web stranice (uključujući vašu IP adresu) Google prenosi i pohranjuje [na poslužiteljima u SAD-u]. Google koristi ove podatke kako bi procijenio učestalost korištenja vaše web stranice, dao izvješća o aktivnostima na web stranici operaterima web stranica i pružio druge usluge povezane s aktivnostima na web stranici i korištenjem interneta. Google također može prenijeti ove podatke trećim stranama, ako to zahtijeva zakon ili ako treće strane obrađuju podatke u ime Googla. Google vašu IP adresu neće povezati s drugim podacima pohranjenima u Google.

Usluga Google Analytics instalira sljedeće kolačiće:

  • _2 godine, ovaj nasumično generirani broj, koristi se za određivanje jedinstvenih posjetitelja naše web stranice.
  • _24 sata, ovaj nasumično generirani broj, koristi se za određivanje unikatnih posjetitelja naše web stranice.
  • _gat 1 minuta Ograničenje učestalosti zahtjeva.

Detaljne informacije o Google Analyticsu i vašoj privatnosti (uključujući i podatke o tome kako možete kontrolirati podatke poslane Googleu) možete pronaći na https://policies.google.com/privacy/partners.

Kolačići za usluge

Ne možemo upravljati korištenjem kolačića trećih strana; za više informacija o ovim kolačićima posjetite web stranice trećih strana, npr. Facebook, Twitter, Instagram, YouTube.

Ako ne želite koristiti online kolačiće, možete odbiti ili onemogućiti pohranu kolačića u postavkama vašeg preglednika. Ako pristajete na korištenje naših kolačića, ali ne i na korištenje kolačića trećih strana, možete odabrati opciju „blokiraj kolačiće trećih strana“ (odbij kolačiće trećih strana) – opcija se može malo razlikovati s obzirom na vrstu preglednika.

Kako upravljati kolačićima?

Također možete kontrolirati i mijenjati postavke kolačića u svom web pretraživaču. Za informacije o postavkama kolačića odaberite web pretraživač koji koristite.

Ako ste prethodno dali privolu za kolačiće, a kasnije ste se predomislili i isključili preuzimanje kolačića u svom pregledniku, vaša posjeta web stranici smatrat će se prvom posjetom. U tom slučaju ponovo šaljemo obavijest o kolačićima.

Dodatna pitanja

Sva dodatna pitanja o kolačićima možete nam poslati na adresu e-pošte [email protected]

Scroll to Top